Garnki emaliowane są nie tylko praktycznym narzędziem do gotowania na kuchence, ale również doskonale sprawdzają się w piekarniku. Dlaczego tak jest? I czy dotyczy to wszystkich naczyń emaliowanych? Czytaj dalej i sprawdź!

Czy emaliowany garnek można włożyć do piekarnika?

Emaliowane naczynia słyną ze swojej niezawodności i odporności, co sprawia, że są one niezastąpione w każdej kuchni. Jednak czy można bezpiecznie umieścić emaliowany garnek w piekarniku? Tak – większość z nich będzie się do tego nadawać. Takie garnki, dzięki trwałej warstwie emalii, są gotowe sprostać nawet najwyższym temperaturom. Powłoka, będąca połączeniem szkła i metalu jest tutaj kluczowy. Proces produkcji emalii zachodzi w temperaturze dochodzącej nawet do 850 stopni Celsjusza. Dzięki tej solidnej powłoce emaliowane garnki są odporne na wysokie temperatury, co pozwala na swobodne korzystanie z nich również w piekarniku. To otwiera przed kucharzami możliwości przygotowywania potraw różnymi technikami, bez obaw o uszkodzenia czy deformacje naczynia. W ten sposób emaliowane garnki stają się wszechstronnym narzędziem kulinarnym.

Jak sprawdzić, czy garnek nadaje się do piekarnika?

Wiesz już, jak używać garnka emaliowanego w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że sama powłoka to nie wszystko. Warto zwrócić uwagę także na dodatkowe elementy naczynia – uchwyty i pokrywki. Powinny być one wykonane z materiałów również odpornych na działanie wysokiej temperatury. Co za tym idzie, do użytku w piekarniku nadawać się będą np. garnki z uchwytami emaliowanymi lub stalowymi. Pokrywka naczynia także powinna być emaliowana. Niektóre szklane modele także będą nadawać się do użytkowania w taki sposób. Najważniejsze jest, aby nie wkładać do piekarnika naczyń, które posiadają elementy wykonane z nieodpornych na działanie wysokiej temperatury tworzyw sztucznych lub drewna.