Nasz cały blog powstał z miłości do naczyń emaliowanych. Chociaż wiele z Was garnki emaliowane może kojarzyć z czymś przestarzałym, co często w kuchniach miały nasze babcie, to nic bardziej mylnego! Dzisiejsze naczynia emaliowane to produkty o niezwykłych właściwościach i jestem pewna, że jeśli wybierzesz odpowiednie garnki emaliowane, to zakochasz się w nich tak jak i my!
Właściwości powłoki emaliowanej
Przede wszystkim naczynia emaliowane są wolne od ołowiu, kadmu i BPA. Nie należy jednak zapominać, że prozdrowotność garnków zależy od ich jakości, ale także sposobu traktowania samego naczynia. Zdecydowanie odradzam używania stalowych akcesoriów kuchennych do mieszania w garnkach emaliowanych. Zamiast tego w sklepach można znaleźć wiele zamienników: drewnianych, silikonowych czy nylonowych.
Naczynia emaliowane zapewniają nam bezpieczeństwo. Powłoka emaliowana nie wydziela szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Dzięki temu w garnkach emaliowanych możemy bezpiecznie gotować dzieciom, osobom starszym i alergikom, ale także każdemu, kto po prostu dba o swoje zdrowie. Warto wspomnieć też, że szklista powłoka emaliowana w żadnym stopniu nie ingeruje w smak i zapach potrawy – dlatego rosół z garnka emaliowanego smakuje wyjątkowo.
Wbrew pozorom szklista powłoka emaliowana jest bardzo wytrzymała. Doskonale znosi kontakt z kwaśnymi potrawami, dzięki czemu można przygotowywać w niej bez obaw bigos czy inne dania na bazie kapusty. W dodatku garnki emaliowane są odporne na bardzo wysokie, jak i niskie temperatury. Możemy włożyć je do piekarnika, ale też do lodówki. Pamiętajmy jednak, aby nie narażać ich na szok termiczny! Po wyjęciu z lodówki pozwólmy im dojść do temperatury pokojowej i dopiero kładziemy naczynia na kuchence lub wkładamy do piekarnika.
Garnki emaliowane są też bardzo higieniczne. Emalia posiada gładką i jednolitą strukturę, nie posiada więc żadnych mikro szczelin, w których mogłyby rozwijać się bakterie. Dzięki temu też garnki emaliowane są łatwe do utrzymania w czystości, a ich mycie nie jest zbyt wymagające. Są wyjątki od tej reguły, ale o tym będą osobne posty!
Zalety naczyń emaliowanych
O większości zalet już wspominałam powyżej. Co najważniejsze to fakt, że garnki emaliowane są wolne od kadmu, BPA i ołowiu oraz nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji. Dodatkowo powłoka emaliowana jest odporna na kwaśne potrawy, na wysokie i niskie temperatury.
Powyżej nie było jednak wspomniane o wielofunkcyjności naczyń emaliowanych. Jeśli się postaramy, to możemy naprawdę wiele zrobić w jednym naczyniu. Dla przykładu. Resztę zupy z obiadu możemy przelać sobie do garnuszka emaliowanego i schować do lodówki. Następnego dnia w tym samym kubku możemy odgrzać danie na kuchence i z niego zjeść posiłek! W brytfannach czy garnkach emaliowanych możemy prócz przygotowywania posiłków, podawać je na stół gościom. Takie naczynia są zwykle bardzo ładne i doskonale wyglądają na stole w jadalni.
Powyższym akcentem przeszliśmy właściwie do ostatniego powodu, dla którego kochamy naczynia emaliowane. Są one po prostu piękne! Osobiście uznałabym je za najbardziej radosne naczynia. Zwykle ich widok przywołuje nam na myśl miłe wspomnienia i pozytywnie nastraja. Naczynia emaliowane to bardzo szeroka grupa produktów, których dostępne są na rynku różne kształty, kolory i zdobienia. W sklepach znajdziemy zarówno garnki w stylu rustykalnym, przywodzące na myśl kuchnie naszych babć, ale też kompletnie inne, nowoczesne i awangardowe naczynia. Wśród naczyń emaliowanych każdy znajdzie coś dla siebie.