Poszukiwanie idealnych garnków do naszej kuchni może być zadaniem pełnym wyzwań. Wśród wielu opcji na rynku, garnki emaliowane od dawna cieszą się popularnością ze względu na swoją wytrzymałość, estetykę i zdolność do równomiernego rozprowadzania ciepła. Znane są one również ze swojej prozdrowotności. Jednak czy słusznie? Czytaj dalej i wybierz bezpieczne naczynia do kuchni.

Najbezpieczniejsze garnki – czyli jakie?

Garnki emaliowane często uznawane są za jedne z najbezpieczniejszych opcji na rynku. Dlaczego? Po pierwsze, emalia jest materiałem nieporowatym, co oznacza, że nie przenika do niej żaden rodzaj substancji. Dzięki temu nie ma ryzyka, że metale lub inne substancje mogą przedostać się z garnków do naszych potraw. Po drugie, emaliowane garnki są całkowicie wolne od szkodliwych substancji, takich jak aluminium, które może migrować do jedzenia podczas gotowania. To jednak nie wszystko. Warto zauważyć, że emaliowane garnki są łatwe w czyszczeniu i utrzymaniu. Ich gładka powierzchnia sprawia, że ​​są odporne na przywieranie i łatwo się czyści. Wystarczy zwykle umyć je delikatną gąbką lub szczoteczką i ciepłą wodą, aby zachować ich czystość. W dodatku garnki emaliowane są trwałe i odporne na uszkodzenia. Emalia chroni metalową bazę garnków przed rdzewieniem i korozją, co sprawia, że są trwałe i nie tracą swoich właściwości nawet po wielu latach użytkowania. Naczynia emaliowane to bezpieczne garnki w Twojej kuchni.

Bezpieczne garnki bez niklu – kto powinien ich używać?

Nikiel jest metalem, który może wywoływać silne reakcje alergiczne u osób uczulonych. Może być stosowany w produkcji biżuterii, elementów złącznych, narzędzi kuchennych, a także w przemyśle chemicznym i elektronicznym. Ponadto nikiel może występować również w pożywieniu, szczególnie w produktach wchodzących w interakcje z nierdzewną stalą kuchenną, które może zawierać ten metal.

Garnki emaliowane są jednym z najbardziej popularnych wyborów dla osób szukających garnków bez niklu. Emalia stanowi warstwę ochronną na powierzchni metalowej. Dzięki niej żaden szkodliwy pierwiastek nie przedostaje się do pożywienia.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, czy gotowanie w naczyniach emaliowanych jest zdrowe, kliknij TUTAJ.