Wśród sezonowych owoców w czerwcu prym wiodą truskawki, jagody, czereśnie, porzeczki oraz agrest. Ten miesiąc to także idealny czas na zakup świeżego rabarbaru oraz sałaty, fasolki szparagowej czy rukoli.
Czerwiec to wyjątkowy miesiąc, w którym natura obdarza nas bogactwem świeżych owoców i warzyw. Sezonowe produkty, pełne witamin i minerałów, nie tylko doskonale smakują, ale także wspierają nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie owoce i warzywa warto jeść w czerwcu, by cieszyć się pełnią smaku i korzyści zdrowotnych? Czytaj dalej i poznaj nasze propozycje!
- Sezonowe warzywa i owoce w czerwcu
- Co jeść w czerwcu?
Sezonowe warzywa i owoce w czerwcu
Wśród sezonowych smakołyków królują soczyste truskawki, których słodycz doskonale komponuje się z kwaskowatością jagód czy agrestu, które także są bohaterami tego miesiąca. Stają się one równocześnie idealnymi kandydatami do wypełnienia bańki z retro motywem. Można zrywać je prosto z krzaczka, jeśli mamy taką możliwość, lub zaopatrzyć się w nie na lokalnym straganie. W czerwcu możemy cieszyć sie obecnością również wiśni, czereśni, soczystych porzeczek czy rabarbaru. W ogrodach i na straganach zabraknie też sezonowych warzyw – rześka rukola, chrupiąca sałata, delikatna młoda kapusta włoska czy soczysta fasolka szparagowa doskonale uzupełnią smakowe i dostarczą masy witamin i minerałów.
Co jeść w czerwcu?
W czerwcu możemy cieszyć się bogactwem sezonowych owoców i warzyw, które stanowią doskonałą bazę do przygotowania różnorodnych i smakowitych potraw. Z soczystych truskawek i kwaśnego rabarbaru możemy przygotować klasyczną tartę, której połączenie smaków zachwyci podniebienia. Jagody zaś doskonale sprawdzą się w pysznych, królewskich jagodziankach. Dla wygody i lepszego efektu polecamy upiec je na blaszce otwartej. Sezonowe owoce doskonale nadają się również do przygotowania domowych lodów lub koktajli, które orzeźwią w upalne dni. Jednak to nie wszystko! Warzywa w czerwcu też zasługują na szczególne uznanie. Klasyczna fasolka szparagowa w bułce tartej stanowi idealne uzupełnienie obiadu. Natomiast rześka rukola świetnie komponuje się z innymi warzywami w orzeźwiających sałatkach, które są lekkie, smaczne i pełne witamin. Gotowany bób to z kolei prawdziwa klasyka lata, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Można doprawić go różnymi dodatkami, aby nabrał jeszcze więcej smaku i aromatu!