Sezon na figi zaczął się już w maju i będzie trwać aż do października. Warto skorzystać z tych miesięcy i najeść się tego pysznego owocu. Figi mają gruszkowaty kształt i zależnie od odmiany zielony lub fioletowy kolor. Uprawa fig ma miejsce w krajach z klimatem subtropikalnym oraz tropikalnym. Znajdziemy je w niektórych krajach Europy, Azji i Australii, a także w USA. Dzisiaj trochę o figach: po co i w jakiej formie je jeść?
Właściwości fig:
- wzmacniają kości i zęby
- dbają o koncentrację i zdrowy sen
- wspomagają regenerację tkanek
- są bogate w wapń i żelazo
- dostarczają organizmowi błonnik
- utrzymują prawidłową pracę serca i nerek
- posiadają cenne witaminy: prowitaminę A, z grupy B i C
- wspomaganie pracy układu hormonalnego i nerwowego
- mają działanie antybakteryjne i wzmacniające
- wspomagają pracę jelit
- mogą obniżać ciśnienie
- pomagają zapobiec wystąpieniu osteoporozy
- wspierają w rzuceniu palenia
Jakie figi kupować?
Kupując świeże figi, należy szczególnie przyjrzeć im się w sklepie. Owoce te bowiem mają bardzo krótki czas zdatności do spożycia. Figi w sklepie powinny być delikatne i posiadać miękką skórkę. Ważne, aby skórka ta nie była uszkodzona i nie posiadała wgnieceń. Szczególnie warto wybierać figi, które posiadają równomierny, biały nalot. Jest to wytrącający się cukier, co świadczy o dojrzałości owocu. Po zakupie figi koniecznie przechowuj w niskiej temperaturze i w suchym pomieszczeniu. Najlepsze do przechowywania fig są stalowe tacki bez pokrywy.
Jak jeść figi?
Figi możemy spożywać świeże i suszone w przeróżnych formach. Świeże figi często wykorzystuje się do zrobienia przetworów domowych, takich jak dżemy i kompoty. To jednak jedynie początek przeróżnych zastosowań tych owoców. Suszone figi sprawdzą się także w owocowej herbacie oraz do przyrządzania ciast i słodkich przekąsek. Popularność zdobywają także wina i nalewki figowe. Figi to jednak nie tylko słodkie desery! Owoce te sprawdzą się także do dań wytrawnych: mięs, sałatek i pleśniowych serów.