Sezon na figi zaczął się już w maju i będzie trwać aż do października. Warto skorzystać z tych miesięcy i najeść się tego pysznego owocu. Figi mają gruszkowaty kształt i zależnie od odmiany zielony lub fioletowy kolor. Uprawa fig ma miejsce w krajach z klimatem subtropikalnym oraz tropikalnym. Znajdziemy je w niektórych krajach Europy, Azji i Australii, a także w USA. Dzisiaj trochę o figach: po co i w jakiej formie je jeść?

Właściwości fig:

  • wzmacniają kości i zęby
  • dbają o koncentrację i zdrowy sen
  • wspomagają regenerację tkanek
  • są bogate w wapń i żelazo
  • dostarczają organizmowi błonnik
  • utrzymują prawidłową pracę serca i nerek
  • posiadają cenne witaminy: prowitaminę A, z grupy B i C
  • wspomaganie pracy układu hormonalnego i nerwowego
  • mają działanie antybakteryjne i wzmacniające
  • wspomagają pracę jelit
  • mogą obniżać ciśnienie
  • pomagają zapobiec wystąpieniu osteoporozy
  • wspierają w rzuceniu palenia

Jakie figi kupować?

Kupując świeże figi, należy szczególnie przyjrzeć im się w sklepie. Owoce te bowiem mają bardzo krótki czas  zdatności do spożycia. Figi w sklepie powinny być delikatne i posiadać miękką skórkę. Ważne, aby skórka ta nie była uszkodzona i nie posiadała wgnieceń. Szczególnie warto wybierać figi, które posiadają równomierny, biały nalot. Jest to wytrącający się cukier, co świadczy o dojrzałości owocu. Po zakupie figi koniecznie przechowuj w niskiej temperaturze i w suchym pomieszczeniu.  Najlepsze do przechowywania fig są stalowe tacki bez pokrywy.

Jak jeść figi?

Figi możemy spożywać świeże i suszone w przeróżnych formach. Świeże figi często wykorzystuje się do zrobienia przetworów domowych, takich jak dżemy i kompoty. To jednak jedynie początek przeróżnych zastosowań tych owoców. Suszone figi sprawdzą się także w owocowej herbacie oraz do przyrządzania ciast i słodkich przekąsek. Popularność zdobywają także wina i nalewki figowe. Figi to jednak nie tylko słodkie desery! Owoce te sprawdzą się także do dań wytrawnych: mięs, sałatek i pleśniowych serów.