Tak jak my – kobiety potrzebujemy regularnie smarować twarz kremem i używać maseczek, aby na dłużej wyglądać pięknie i młodo… tak samo sytuacja wygląda z garnkami! Musimy o naczynia emaliowane odpowiednio dbać, tak jak tego potrzebują, żeby posłużyły nam na długie lata. Nawet najlepszej jakości produkty można uszkodzić, nie właściwie je traktując.

Czyszczenie naczyń emaliowanych

Na ogół garnki emaliowane są łatwe do umycia i utrzymania w czystości. Zwykle wystarcza ciepła woda i delikatny środek myjący oraz miękka gąbka. Dodatkowo szklista powłoka emaliowana uniemożliwia namnażanie się na niej bakterii.

Czasem jednak może zdarzyć się tak, że przez nasze niedopatrzenie potrawa przypali się i przywrze do dna garnka. Co wówczas zrobić? Najgorszy ruch, jaki możesz wykonać to sięgnąć po drucianą szczotkę. Brudu musimy pozbyć się delikatnie, w taki sposób, aby nie uszkodzić jednocześnie powłoki. W tym celu przychodzą nam z pomocą, sól, soda i kwasek cytrynowy. A nawet zanim to, często sprawdza się po prostu odmoczenie naczynia w gorącej wodzie!

Gotowanie w naczyniach emaliowanych

Jest kilka zasad, które należy przestrzegać, przygotowując potrawy w garnkach emaliowanych. Stosując się do tych zaleceń, przedłużysz żywotność swoich naczyń!

  • Nie podgrzewaj pustego garnka emaliowanego

Naczynia emaliowane wykonane są ze stali, dzięki czemu nagrzewają się niezwykle szybko, a co za tym idzie, nie potrzebują nagrzewania „na sucho”, bez wody lub tłuszczu. Takie potraktowanie może być dla naczynia śmiertelne, może dojść do nieodwracalnych uszkodzeń. Podobnie będzie wyglądać sytuacja, jeżeli dopuścisz do wygotowania się z naczynia całej wody.

  • Nagrzewaj naczynie emaliowane stopniowo

Garnki emaliowane potrafią znieść nawet bardzo wysokie temperatury, ale źle znoszą szok termiczny. Nie kładź naczynia od razu na wysoką moc kuchenki, zamiast tego zwiększaj ją stopniowo. Pamiętaj też, aby rozgrzanego garnka nie wkładać do lodówki lub pod strumień zimnej wody.

  • Nie używaj stalowych przyborów kuchennych

Te przybory są odradzane przy niemal wszystkich rodzajach garnków z powłokami. Stalowe akcesoria mogą uszkodzić powłokę, zamiast tego stosuj zamienniki: silikonowe, drewniane, nylonowe…

  • Nie dopuść do przypalenia potrawy

Rada bardzo oczywista, bo kto chciałby przypalić obiad, który gotuje? Ale być może warto dolać do dania trochę więcej wody, którą później ewentualnie odlejesz niż jeść przypalony posiłek z perspektywą czyszczenia przypalonego garnka?

  • Nie odkładaj mycia na później

Każdy z nas to zna. Obiad zrobiony i zjedzony, a my idziemy tylko na chwilkę do pokoju odpocząć. Później wracamy i resztki z obiadu są tak przyschnięte do dna garnka, że pojawia się przed nami perspektywa wielogodzinnego szorowania i odmaczania naczynia. Brzmi znajomo? No właśnie, pomyśl o tym, za każdym razem jak będziesz chciał zostawić kolejny raz zabrudzony garnek w zlewie. Jeśli będziesz myć naczynia regularnie, pojawi się też tego dodatkowy plus, nie będą one piętrzyć się w zlewie.

Jak przechowywać naczynia emaliowane?

To punkt ważny, o którym często nie myślimy. W wielu domach spotykałam się w szafkach z całymi wieżami naczyń, na ile tylko pozwalała wysokość szafki. Przyznam się ze wstydem, że i u mnie jeszcze parę lat temu tak właśnie to wyglądało. A tymczasem wkładając garnki i patelnie w siebie nawzajem, ryzykujemy obiciem i porysowaniem naczyń. Jeśli masz wystarczająco miejsca w szafce, wyłóż dno szafki matą silikonową i ułóż na niej pojedynczo wszystkie garnki. Jeżeli jednak taka opcja nie wchodzi w grę, wystarczy kupić w pierwszej lepszej pasmanterii kilka kawałków filcu i przekładać nimi naczynia.