Garnki do nowej kuchni powinny wpływać zarówno na naszą codzienną wygodę, jak i na zdrowie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów naczyń, jednak które z nich warto wybrać? Które z nich oferują wszechstronność, solidność i korzyści dla zdrowia? Czytaj dalej i sprawdź!
Garnki do nowej kuchni – emaliowane?
Jakie garnki kupić do nowej kuchni? To zadanie, które może okazać się znacznie trudniejsze, niż się wydaje. W końcu producenci oferują nam różne rodzaje naczyń, z których każde mają swoje niewątpliwe zalety, ale również wady. Tradycyjne garnki emaliowane, pomimo upływu lat, nadal cieszą się popularnością ze względu na swoją uniwersalność w kuchennych zastosowaniach. Wykonane z metalu – z reguły żeliwa lub wysokiej jakości stali – pokryte są warstwą emalii, która nie tylko chroni je przed rdzą, ale także nadaje im szereg pożądanych właściwości. To właśnie ta emaliowana powłoka sprawia, że garnki są m.in. odporne na przywieranie potraw, co ułatwia zarówno proces gotowania, jak i czyszczenia. Doskonale sprawdzają się do duszenia delikatnych potraw i przygotowywania bardziej wymagających dań, wymagających długiej obróbki termicznej. To jednak nie wszystko! Większość garnków emaliowanych działa na indukcji, nadaje się do piekarnika, a także do mycia w zmywarce. To naczynia na miarę każdej nowoczesnej kuchni.
W jakie garnki najlepiej zainwestować?
Garnki emaliowane wyróżniają się nie tylko swoją funkcjonalnością, ale również korzyściami zdrowotnymi. Emalia chroni potrawy przed reakcjami chemicznymi z metalem, co jest szczególnie ważne w przypadku przygotowywania kwaśnych potraw. W porównaniu do garnków aluminiowych czy stalowych, garnki emaliowane są neutralne pod względem oddziaływania na smak potraw. Ponadto emalia nie ulega korozji, co eliminuje ryzyko przedostawania się szkodliwych substancji do żywności. Korzystanie z nich jest szczególnie polecane zwłaszcza alergikom, dzieciom i osobom starszym. Oczywiście, to, jakie garnki warto kupić do nowej kuchni, jest kwestią indywidualną i zależy od naszych osobistych preferencji.