Obchodzimy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Sernika. Już wczoraj dostrzegłam w kalendarzu to święto i uznałam, że nie mogę tak po prostu pozostawić go bez odzewu! Dlatego też zaopatrzyłam się w potrzebne składniki i dziś przybywam do Was ze smacznym przepisem na sernik. Zanim jednak dojdziemy do przepisu, czy wiecie, że sernik powstał już ponad 2 000 lat temu? Pierwsze wzmianki o nim pojawiają się już w starożytnym Rzymie i Grecji. W XIX wieku z kolei przepis dotarł do Ameryki Północnej i zaczął ewoluować na sernik, który znamy do dziś!
Przepis na sernik
Składniki na ciasto:
- 120 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Zaczynamy od ciasta! Miękką margarynę ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajka, cukier, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.
Do ciasta najlepsza będzie tortownica o średnicy 24 cm. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Kiedy już wcześniej zrobiona masa jest gładka i jednolita, wykładamy ją równomiernie na spód tortownicy.
Najwyższy czas zabrać się za masę serową! Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, najlepiej dwukrotnie.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy przemielony wcześniej twaróg, robimy to powoli, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy jeszcze mąkę i znów mieszamy.
Powstałą masę wylewamy do tortownicy na surowe ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około godzinę. Sernik powinien się zarumienić. Po upieczeniu sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.