Obchodzimy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Sernika. Już wczoraj dostrzegłam w kalendarzu to święto i uznałam, że nie mogę tak po prostu pozostawić go bez odzewu! Dlatego też zaopatrzyłam się w potrzebne składniki i dziś przybywam do Was ze smacznym przepisem na sernik. Zanim jednak dojdziemy do przepisu, czy wiecie, że sernik powstał już ponad 2 000 lat temu? Pierwsze wzmianki o nim pojawiają się już w starożytnym Rzymie i Grecji. W XIX wieku z kolei przepis dotarł do Ameryki Północnej i zaczął ewoluować na sernik, który znamy do dziś!

Przepis na sernik

Składniki na ciasto:

  • 120 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Zaczynamy od ciasta! Miękką margarynę ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajka, cukier, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.

Do ciasta najlepsza będzie tortownica o średnicy 24 cm. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Kiedy już wcześniej zrobiona masa jest gładka i jednolita, wykładamy ją równomiernie na spód tortownicy.

Najwyższy czas zabrać się za masę serową! Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, najlepiej dwukrotnie.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy przemielony wcześniej twaróg, robimy to powoli, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy jeszcze mąkę i znów mieszamy.

Powstałą masę wylewamy do tortownicy na surowe ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około godzinę. Sernik powinien się zarumienić. Po upieczeniu sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.