Siekacze i krajacze to często niedoceniani pomocnicy w każdej kuchni. Bez względu na to czy przygotowujemy sałatkę, surówkę czy kroimy ser na kanapkę, odpowiedni sprzęt może naprawdę ułatwić nam pracę! Poniżej przedstawiam listę przydatnych mini krajalnic, które sprawdzają się u mnie w kuchni!

Krajalnica do jajek

Krajacz do jajek to bardzo przydatne urządzenie z którego pomocą pokrojenie jajka zajmie nam kilka sekund! Krajalnica posiada kilka funkcji, można w niej pokroić jajka na plasterki lub cząstki. Za pomocą tego urządzenia można też spokojnie pokroić ugotowane ziemniaki, grzyby czy ser mozzarella.

Szatkownica do warzyw

To bardzo uniwersalny produkt, z którego pomocą poszatkujemy cebulkę, ale też przyrządzimy pastę warzywną lub owocowy przecier z kawałkami owoców. Wybrane produkty wystarczy włożyć do środka, zamknąć pojemnik i pociągnąć za sznurek, który uruchamia ostrze. Przy okazji krajalnica może być też świetnym lunch boxem, w którym weźmiemy przygotowany posiłek do pracy.

Krajalnica do jabłek

To urządzenie wygląda bardzo nie pozornie, jest małe i poręczne, ale może oszczędzić naprawdę dużo czasu! Krajalnica do jabłek usunie gniazdo z pestkami i pokroi owoc na cząstki, a to wszystko za jednym zamachem!

Siekacz do ciasta

Ten sprzęt wyróżnia się spośród pozostałych, nie jest on bowiem do warzyw czy owoców, a do rozdrabniania kruchego ciasta. Siekacz do ciasta ułatwia łączenie się składników. Sprzęt może się sprawdzić także do rozgniatania owoców.

Krajalnica do sera

Ten prosty produkt posiada dwa zastosowania. Krajacz do sera pomaga precyzyjnie ukroić idealnie równe plasterki, ale także wygodnie przełożyć ser na talerz. Krajalnica jest znacznie bezpieczniejsza w użyciu niż nóż.